https://varadi-ro.webnode.ro/

Tanév/Vizsgák


A Váradi József Általános Iskola gimnáziumi képzése a legjobb

Háromszéki listavezetőink

Rangsorolták a középiskolákat és gimnáziumokat

 

Rangsorolta az ország középiskoláit és gimnáziumait az admitereliceu.ro honlap. A lista összeállításánál a 2014-es középiskolai felvételi jegyeit, az érettségi átlagot, valamint a tantárgyolimpiákon elért eredményeket vették figyelembe, az általános iskolákat a középiskolába való felvételi-átlag alapján rangsorolták. Ez szerint Háromszéken a Székely Mikó Kollégium középiskolai oktatása és a Váradi József Általános Iskola gimnáziumi képzése a legjobb.

Országos szinten 1148 középiskolát vettek számba. A rangsorolás szerint megyénkben a Székely Mikó Kollégium a listavezető az országos szinten elért 118. hellyel. Ezzel a teljesítménnyel a 2013-as évhez képest három helyet léptek előre. A Mikes Kelemen Főgimnázium jelenleg a 188. helyen áll, ám 2013-hoz viszonyítva 33 állást javítottak. Jelentős előrelépés tapasztalható a 200. helyezett kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum esetében, mely intézményt két évvel ezelőtt a 384. helyre rangsorolták.

Az említett tanintézményeket megyénkből a szintén céhes városbeli Református Kollégium (249. hely) és a Bod Péter Tanítóképző (331.), a sepsiszentgyörgyi Református Kollégium (359.), a Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola (450.), a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Iskolaközpont (503.) és a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont (532.) követi a rangsorban. A kézdivásárhelyi Gábor Áron Líceum 2013-ban az 1065. helyen állt, a tavalyi eredmények alapján az 575. pozícióba került. A lista végén a megyeszékhelyi Puskás Tivadar Szakközépiskola (776.) és a kézdivásárhelyi Apor Péter Szakközépiskola (777.) szerepel. Egyébként mindenik háromszéki magyar középiskola javított korábbi helyezésén.

A gimnáziumokat is osztályozták, összesen 5716 tanintézményt vettek górcső alá. Háromszéken a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskolában van a legjobb magyar tannyelvű általános iskolai képzés – derül ki a rangsorolásból. A 7,90-es középiskolai felvételi átlaggal országos összesítésben a 428. helyen állnak. A magyar tannyelvű iskolák közül megyénkben a Váradit a Székely Mikó Kollégium követi. A 7,63-as felvételi átlag az országos 693. helyre volt elég. A két megyeszékhelyi tanintézményt a nagyajtai Kriza János Általános Iskola, a lemhényi Bem József Általános Iskola, az esztelneki Nagy Mózes Általános Iskola, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Líceum, a barátosi Bibó József Gimnázium és a céhes városi Molnár Józsiás Gimnázium követi a megyében. A Mikes Kelemen Főgimnázium középiskolai oktatását a 13. helyre sorolták. A Turóczi Mózes Gimnázium a 19., míg a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum gimnáziumi képzése a 20. helyet foglalja el a háromszéki intézmények között.

Az admitereliceu.ro honlap által felállított lista szerint országos szinten a legjobb magyar tannyelvű tanintézmény a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum, mely az országos 21. helyen végzett.

A szakemberek nem tartják mérv­adónak a rangsorolást, mert úgy vélik, néhány értékelési szempont alapján nem lehet reális, átfogó képet kapni egy tanintézményben folyó oktatás minőségéről, nem lehet összehasonlítani az elméleti és a szakközépiskolákat vagy a vidéki és városi gimnáziumokat.

Forrás:

http://www.hirmondo.ro/web/index.php/cseperedo/62885-Hromszki-listavezetink.html#.VL5x9Eoa7us.facebook2015-01-25 11:14:21
Pénzes József Szabolcs

A 2018-2019-os tanév szerkezete


2019-09-01 12:51:13
Szép Sándor